Nyitólap  >  Olvasóterem  >  Homoszexualitás  >  Az úton járva  >
Kiemelt oldalak  
 • Ha csak 5 perced van…
 • Olvasóterem
 • Kereszténység
 • Homoszexualitás
 • Kereszténység és homoszexualitás
 • Kitekintés
 • Tudáspróba
 • Kérdések – válaszok
 • Kislexikon
 • Szentírás-elemzések
 • Teázó

 • Az Öt Kenyérről


    

  ÖRÖKRE EGYÜTT?
  Útmutató meleg kapcsolatokhoz / 1. rész

  Hogyan találjunk partnert?

  (Mások, 1997/3., 48–49. o.)
  (Andrew Marshall Together Forever? című könyve alapján)

  HOGYAN VÁLASZTHATJUK KI PARTNEREINKET?

  Ha régóta együtt lévő pártól kérdezel ilyesmit, a kérdezettek nehezen tudják megmagyarázni választásukat. Általában olyan válaszok érkeznek a már meglévő partnerrel kapcsolatban, hogy „nagyon vonzó” vagy „szeretem a humorát”. Szakemberek már évtizedekkel ezelőtt megkülönböztettek háromféle indítékot, melyek a partnerválasztást vezérelhetik. Az első a társadalmi nyomás, vagyis a partnerek általában egymással megegyező társadalmi háttérrel, faji hovatartozással és vallási meggyőződéssel bírnak. A második a tudatos indítékok csoportja, melyek a fenti kérdésre adott válaszokban megjelennek: például testi vonzalom és közös érdeklődés. A legfontosabb a harmadik, a tudattalan indítékok csoportja, melyek tudatos megnyilvánulásainktól függetlenül, de gyakran elementáris erővel működnek. Ezt a tudatos megközelítéssel szinte teljesen megmagyarázhatatlan működést nevezhetjük szerelemnek.

  Robin Skynner szerint azok az emberek, akikhez vonzódunk, hasonlóak hozzánk valamely mélypszichológiai értelemben és valójában kiegészítik személyiségünket. A partnerkeresés folyamán tehát túl kell lépnünk egy-egy szép arc vagy szép test iránt érzett vonzalmunkon: ahhoz, hogy igazi kapcsolatra találjunk, a tudatalatti szintjén kell megkeresni a közös vonásokat. Ezzel is magyarázható, hogy a bárok nem a legmegfelelőbb helyszínek a társkereséshez. A szex iránti vágy olyan erős érzés, ami elnyomhatja a többi meglévő tényező hatását, melyek figyelmen kívül hagyása csalódásokhoz vezethet. Először beszélgess azzal a számodra érdekes új emberrel, akivel találkoztál. Bármilyen szexis és gyönyörű teremtés, próbáld egy kicsit megismerni, mielőtt szeretkezésre kerülne sor. Így a kialakuló kapcsolat nem csupán testi vonzalomra, de szilárdabb alapokra építhető.

  HOL TALÁLOK PARTNERT?

  A leghatékonyabban úgy találhatunk társra, ha abbahagyjuk a keresést! Hányszor megtörtént veled is, hogy napokon-éjszakákon át csak kerestél, és végül egyedül tértél haza! Ilyenkor valahogy látszik rajtunk a nagyon akarás, a reménytelenség, és szándékunktól függetlenül olyan jelzéseket sugárzunk, ami elriasztja tőlünk a többieket. Sokan számolnak be arról, hogy akkor találkoztak a számukra különös fontossággal bíró személyekkel, amikor a legkevésbé számítottak erre. Vagyis görcsölés nélkül tudták önmagukat nyújtani, nem számított, hogy a másik mit gondol róluk, hogy mennyire felelnek meg a másik ideálképeinek: úgy is fogalmazhatunk, hogy ilyenkor a jól kiépített önvédelmi rendszerek nincsenek riadóra állítva, a személyiség nyitott és befogadóképes.

  Ha tehát ezennel elhatároztad, hogy feladod Mr. Tökéletes kutatását, mégis hol lelhet rád a szerelem? A legjobb helyek, ahol társra találhatsz, a következők:

  1. Egy meleg szervezet. Bármilyen meleg szervezet, ahol azért gyűlnek össze az emberek, hogy együtt tegyenek valamit valamilyen cél érdekében (s ahol ez a cél nem a szex). A szervezet tehát foglalkozhat emberjogi aktivizmussal vagy kirándulások szervezésével éppúgy, mint AIDS-prevencióval – a választás az egyéni érdeklődésedtől függ. A lényeg, hogy a közös tevékenységek során összetettebb kapcsolatba kerülsz a többiekkel, akikhez nem a potenciális szexpartnerségen át kötődsz.

  2. Egy (bármilyen) csoport. Még kifejezetten melegnek sem kell lennie. Kezdj valamilyen új foglalatoskodásba, keress új hobbit vagy csatlakozz például valamilyen ismeretterjesztő klubhoz, jelentkezz nyelvkurzusra. Ezekben a csoportokban sok új emberrel, köztük melegekkel is találkozhatsz.

  3. Baráti kör. Ezzel nem akarom azt mondani, hogy kérd meg a barátaidat, segítsenek már szerezni neked valakit, de azért azt közölheted velük, hogy szeretnél új emberekkel találkozni. A barátaid barátaival ugyanis talán jobban ki tudsz jönni, mint egy teljesen idegennel. Hiszen valószínűsíthető, hogy barátaid és közted a közös értékrendszer és a véleményhasonlóság az összekötő kapocs, így valamilyen hasonlóság jó esetben közted és a barátaid barátai között is fellelhető.

  4. Véletlen helyzet. Hányszor előfordult már veled is, hogy munkába mentél vagy vásárolni, és útközben egyszer csak megláttál valakit: ő rád mosolygott, te visszamosolyogtál, aztán mentetek tovább. Ennyi. Legközelebb légy bátrabb és szólítsd őt meg! Ki tudja, aztán mit hoz a sors? – A véletlen találkozások és a „szexvadászat” között az a fő különbség, hogy az utóbbi esetben kizárólag a szex ígérete teremti meg az átmeneti összekötő kapcsot a partnerek között, míg a véletlen találkozásokból ennél sokkal több is kihozható.

  Persze találhatunk partnert, például bárokban, klubokban, fürdőkben, szaunákban is, de az ilyen típusú helyeken ritkán szövődnek reményteli szerelmek. A hirdetések szintén kedvelt formái a kapcsolatkeresésnek: ilyenkor azonban gyakran előfordul, hogy olyan nagy várakozásokkal telítődünk még a személyes találkozás előtt, ami megakadályoz bennünket a helyzet reális felmérésében. Említendő még a kilencvenes évek újdonsága, a számítógépes hálózatokon keresztül történő kapcsolatépítés: ily módon számtalan (virtuális) partnerre találhatunk, akikről viszont könnyen kiderülhet, hogy kevés közük van a valósághoz. A számítógép által mutatott kép gyakran idealizált és ellenőrizhetetlen: a „csökkentem az éveim számát és növelem a centimétereimet” elv alkalmazása ugyanis gyakran előfordul. Az új módszer mindenesetre kellemes időtöltést ígér a vállalkozó kedvűeknek.


  Fordította: Takács Judit


  Következő rész:
  Vajon jól választottam?


  Az oldal elejére
  Vissza a főoldalra
    
  Ajánló
 • Újdonságok
 • Mozaik kö­zös­ség
 • Gay Christian: a ke­resz­tény me­le­ge­kért
 • Recenzió egy vatikáni dok.-ra
 • 25 tévhit a melegekről
 • Utam az önelfogadás felé
 • Nehéz együtt­élés (Fi­scher E.)
 • Egy jezsui­ta a me­leg­kap­cso­la­tok­ról (Mérleg)

 • Hírek
 • Német­or­szág­ban ke­resz­tény­de­mok­ra­ta po­li­ti­ku­sok kez­de­mé­nye­zik a me­leg pá­rok to­váb­bi egyen­jo­gú­sí­tá­sát (08.08)
 • Csirkehúst et­tek a me­leg­há­zas­ság el­len (08.06)
 • A melegházasság ellen imád­koz­nak a fran­cia temp­lo­mok­ban au­gusz­tus 15-én (08.08)

  Anglikándosszié…
  További hírek…