Nyitólap  >  Olvasóterem  >  Homoszexualitás  >  (bevezető anyagok)  >
Kiemelt oldalak  
 • Ha csak 5 perced van…
 • Olvasóterem
 • Kereszténység
 • Homoszexualitás
 • Kereszténység és homoszexualitás
 • Kitekintés
 • Tudáspróba
 • Kérdések – válaszok
 • Kislexikon
 • Szentírás-elemzések
 • Teázó

 • Az Öt Kenyérről


    
  Tények és tévhitek a szexuális kisebbségekről

  © Labrisz Leszbikus Egyesület és Habeas Corpus Munkacsoport

  (Forrás)

  Tévhit: A homoszexualitás betegség.

  Tény: A homoszexualitásról 1975 óta tudjuk, hogy nem betegség. Ekkor ki is vették a pszichológiai betegségeket felsoroló „Betegségek nemzetközi osztályozása” című könyvből. Pszichológusok és orvosok nem, csak sarlatánok foglalkoznak a gyógyításával.

  Tévhit: A homoszexualitás meggyőzéssel, csábítással terjed.

  Tény: Senki nem lesz meleg, leszbikus vagy akár még csak biszexuális sem attól, ha róluk olvas, velük beszélget, vagy egy ilyen szórólapot tart a kezében. Attól sem leszel meleg, amennyiben egy meleg vagy leszbikus megmondja neked, hogy tetszel neki: ha az illetőt nem találod vonzónak, ezt egyszerűen megmondhatod neki, és faképnél hagyhatod.

  Tévhit: Egy homoszexuális kapcsolatban az egyik fél női, a másik férfiszerepet játszik.

  Tény: Vannak olyan párkapcsolatok, ahol valóban megosztják a szerepeket, és az egyik fél unásig mosogat, mialatt partnere nem dolgozik, hanem pl. újságot olvas. Az ilyen elnyomó kapcsolatok mellett vannak továbbá olyan egyenlőségen alapuló kapcsolatok is, ahol szintén van valamiféle „nő-férfi” szereposztás. Itt a „férfias” szerepet betöltő fél ugyanannyi hasznos háztartási munkát végez (pl. takarít, autót szerel, kertet ás, fát vág, disznótrágyát hord), mint a „nőies” szerepet játszó fél. A legtöbb kapcsolatban azonban nem veszik figyelembe a nemi szerepeket, és a partnerek felváltva vagy egyéni érdeklődésüknek és képességeiknek megfelelően végzik a házi munkát és a „férfiasnak” és „nőiesnek” tartott tevékenységeket.

  Tévhit: A melegek fűvel-fával szexelnek és nem képesek hosszú távú kapcsolatra.

  Tény: Nagyon sok leszbikus és meleg tartós párkapcsolatban él. Az, hogy sokan nem merik ezt felvállalni a környezetük előtt, súlyos teher, ami megnehezíti az együttélést – szokták is mondani, hogy egy meleg kapcsolatban együtt eltöltött év felér több évnyi heteroszexuális együttéléssel. Mégis sok meleg tud hosszan tartó kapcsolatban élni, akár egy lakásba összeköltözve párjával.

  Tévhit: A meleg férfiak pedofilok és gyerekeket molesztálnak.

  Tény: Sokkal-sokkal kevesebb meleg férfi molesztál gyerekeket, mint heteroszexuális. A magyar hatóságok sajnos lényegesen kevésbé üldözik a kislányukat kínzó és megerőszakoló apákat, mint a média által is mindig előszeretettel bemutatott homoszexuális pedofil eseteket.

  Tévhit: A homoszexualitást gyerekkori trauma okozza.

  Tény: Senki sem tudja, mitől „lesz” valaki homoszexuális. Különböző elméletek léteznek, amelyek sokfélét állítanak az örökletességről és a környezet hatásairól. A legtöbb homoszexuálisnak semmi különös nehézsége nem akadt gyermekkorában.

  Tévhit: A homoszexuálisok gyermekei maguk is melegek lesznek.

  Tény: Számos kutatás azt bizonyítja, hogy az azonos neműek által felnevelt gyerekek nem lesznek gyakrabban homoszexuálisok, mint az ellenkező nemű párok gyerekei. De felmerül az a kérdés is: miért volna baj, ha így volna?

  Tévhit: A homoszexuálisok minden velük azonos neműhöz vonzódnak.

  Tény: A homoszexuálisok nem válogatás nélkül vonzódnak minden azonos nemű emberhez. Éppen olyan magas elvárásokat támasztanak a társukkal szemben, mint a heteroszexuálisok. Ugyanúgy fontos nekik, hogy miről lehet beszélgetni a másikkal, milyen életstílusa van, ugyanannyira lángol-e a szerelme, hogy néz ki és milyen vele az ágyban, mint a heteroszexuális kapcsolatokban.

  Tévhit: Ha információkat terjesztünk a melegekről, akkor több ember lesz majd meleg.

  Tény: Mióta az információk csökkentik az előítéleteket és az elutasítást, több meleg mer valós szexuális orientációja szerint élni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy megnő a melegek számaránya a társadalomban, inkább azt, hogy kevesebben kényszerülnek titokban tartani életüknek ezt az alapvető, meghatározó részét és több ismerősük tud róla.

  Tévhit: A nők azért lesznek leszbikusok, mert még nem volt kielégítő szexuális élményük férfival.

  Tény: Mivel a leszbikusok nem a férfiakhoz vonzódnak, hanem a nőkhöz, így természetszerűleg igaz, hogy nem elégíti ki őket a férfiakkal folytatott szex. A leszbikusok egy része azután ismeri fel határozottan saját valódi vágyait, amikor megtapasztalja, hogy sehogy sem tudja élvezni a szexet férfiakkal.

  Tévhit: Azért lesz valaki homoszexuális, mert nem kell az ellenkező neműeknek.

  Tény: Sok meleg és leszbikus az ellenkező neműek számára is vonzó. Ők azonban nem keresik velük a szerelmet, mert a saját nemükhöz vonzódnak.

  Tévhit: Sokan csak divatból lesznek melegek.

  Tény: A melegek, leszbikusok és biszexuálisok úgy érzik, nem ők választották szexuális érdeklődésüket. Ha egy nő nem vonzódik a nőkhöz, egy férfi a férfiakhoz, akkor nem élvezi velük a szexet, akármi legyen is a divat.

  Tévhit: A melegek és a leszbikusok szándékosan provokálnak a viselkedésükkel.

  Tény: Azt, amit egy heteroszexuális pár esetében senki nem tart feltűnősködésnek, például hogy jegygyűrűt hordanak, kézen fogva mennek az utcán, vagy az asztalukon tartják a másik fényképét, azonos nemű szerelmesek között sokan provokatívnak ítélik. Pedig ezek a gesztusok hozzátartoznak egy kapcsolathoz. Ugyanígy a Riói Karneválhoz mindenki szerint hozzátartozik, hogy nők melltartó nélkül táncolnak, de az emberek felháborodnak azon, ha a melegfelvonuláson a táncosok tangát hordanak. Az élet számos más területén is érvényesül ilyen kettős mérce, hogy amit a heteró többségnek lehet, azt a szexuális kisebbségeknek nem.

  Tévhit: A melegek úgy lettek melegek, hogy megrontották őket.

  Tény: Tudományos kutatások szerint a melegek és leszbikusok első szexuális élménye általában ugyanúgy heteroszexuális élmény, mint a heteroszexuálisoké. A különbség csak annyi, a heteroszexuálisok és a biszexuálisok tudják élvezni a heteroszexuális együttlétet, a melegek és leszbikusok azonban nem élvezik, így – ha valós érdeklődésüket felismerik – ők maguk keresik velük azonos nemű emberek társaságát.

  Tévhit: A homoszexualitás csak átmeneti állapot, ha valaki akarja, kinőheti.

  Tény: A leszbikusok, biszexuálisok és melegek nem maguk választották a szexuális érdeklődésüket, hanem az inkább történik velük, függetlenül attól, hogy ők mit szeretnének, vagy mások mit várnak el tőlük. Akarattal a vágyakat nem lehet befolyásolni, csak annyit lehet elérni, hogy valaki „megtartóztassa” magát a saját nemű partnertől. Ez sok feszültséghez vezethet, és kizárólagosan meleg vagy leszbikus embereknél nagyban csökkenti a szexuális élet színvonalát.

  Tévhit: Ha egyszer meleg vagy heteró lettél, életed végéig az maradsz.

  Tény: Vannak olyan emberek (pl. a biszexuálisok egy része), akiknek élete folyamán változik a szexuális érdeklődésük, akár többször is. Így vannak életükben hetero- és homoszexuális szakaszok, amikor kizárólag az egyik vagy a másik nem vonzza őket.

  Tévhit: A biszexuálisok nem tudják eldönteni, hogy nőkhöz vagy férfiakhoz vonzódnak.

  Tény: A biszexuális nők és férfiak olyan emberek, akik egyenlő vagy más-más mértékben, de nőkhöz és férfiakhoz is vonzódnak. Többségük teljesen biztos abban, hogy kedvel férfiakat és nőket is: ők eldöntötték, hogy a férfiak és a nők között is vannak olyanok, akik tetszenek nekik. Azokat az embereket is biszexuálisnak lehet tekinteni, akik életük egyik szakaszában kizárólag vagy túlnyomórészt nőkhöz, másik szakaszában pedig férfiakhoz vonzódnak.

  Tévhit: A biszexuálisok nem melegek.

  A „meleg” szó tágabb értelemben a biszexuálisokra is vonatkozik. Sok biszexuális ember alkalmazza magára a „meleg” kifejezést, és sokan aktívan részt vesznek meleg- és leszbikusszervezetek és -csoportok munkájában. A nem melegek ugyanígy viszonyulnak hozzájuk, és a biszexuálisokat is pontosan ugyanolyan jogi és egyéb diszkrimináció sújtja, mint a többi meleget.

  Tévhit: A szexuális kisebbségek szexmániások, csak azon jár az eszük.

  Tény: A melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek érző emberi lények, akiknek családjuk, munkahelyük, hobbijaik, lakáskölcsönük, nyugdíjas-igazolványuk, házi feladatuk, kedvenc tévéműsoraik, barátaik, nagyanyjuktól örökölt teáskészletük, macskájuk, tengerimalacuk – és persze szexuális életük is van. Sok ember azért gondolja, hogy csak a szex érdekli őket, mert semmi mást nem tud róluk, csak azt, hogy férfi vagy nő iránt érdeklődnek. Egyébként vannak magányos melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek is, akik éppen senkibe nem szerelmesek és senkivel nem élnek szexuális életet.

  Tévhit: A nők között több a meleg és még több a biszexuális, mint a férfiak között.

  Tény: Egy heteroszexuális nőnek éppúgy nem élvezetes más nőkkel lefeküdni, ahogy a heteró férfiak sem szívesen szexelnek férfiakkal. Viszont a férfiak, erőfölényükkel visszaélve sok heteró nőt rábírnak arra, hogy a kedvükért – saját vágyaik ellenére – vegyenek részt leszbikus jelenetekben, szexben. Ez a nők szexuális kihasználásának egyik formája. Ugyanígy a pornófilmekben és szexshow-kban egymással és férfiakkal is szexelő „leszbi lányok” valójában olyan heteroszexuális nők, akiket csak megfizettek azért, hogy felkeltsék a heteroszexuális férfi nézők vágyát, de ők nem vonzódnak nőkhöz. Semmi közük a leszbikusokhoz.

  Tévhit: Minden leszbikus fiúsan néz ki.

  Tény: Vannak olyan leszbikusok, akik nadrágot és bakancsot szeretnek hordani, de olyanok is, akiknek hosszú a hajuk és szoknyát hordanak. Nekik is éppolyan változatos az ízlésük, mint bárki másnak.

  Tévhit: Minden meleg férfi szeret női ruhába öltözni.

  Tény: Azokat az embereket, akik szeretik hordani a másik nem ruháit, transzvesztitáknak nevezzük. A legtöbb meleg férfi soha nem öltözik női ruhába, sőt sokuk elég hosszú órákat tölt edzéssel, hogy még férfiasabban nézzen ki. Sok meleg férfi egyáltalán nem találja vonzónak a női ruhába öltözött férfiakat.

  Tévhit: A transzvesztiták egyben melegek is.

  Tény: Az, hogy valaki szereti-e felvenni a másik nem ruháit, független attól, hogy kibe lesz szerelmes. Vannak teljesen heteroszexuális érdeklődésű férfiak, akik szeretnek női ruhába öltözni.

  Tévhit: A leszbikusok férfiak akarnak lenni, a meleg férfiak pedig nők.

  Tény: A legtöbb leszbikus és meleg jól érzi magát olyan neműnek, amilyennek született. Azért, mert egy leszbikusnak rövid haja van és nadrágot hord, még nem érzi magát férfinak, és egy ékszereket viselő fiú sem akarna nő lenni. Kevés olyan ember van, aki tényleg szeretné megváltoztatni a nemét: őket transzszexuálisoknak nevezzük.

  Tévhit: Az AIDS csak a homoszexuálisokat veszélyezteti.

  Tény: Az AIDS mindenkit veszélyeztet, aki nem tartja be a biztonságos szex előírásait, pl. nem használ gumit közösüléshez. Igaz, hogy az ismert magyar HIV-fertőzöttek többsége meleg vagy biszexuális férfi. Ennek hangoztatása azonban veszélybe sodorja a heteroszexuális nőket és férfiakat: sajnos még a könnyelmű, kockázatos nemi életet élő heteroszexuálisok is ritkábban járnak HIV-szűrésre, mint a melegek. Így valószínű, hogy a heteroszexuálisok között több a még föl nem ismert HIV-fertőzött. Számos fejlett országban az új fertőzöttek többsége heteroszexuális, mivel a meleg és biszexuális férfiaknak intenzív felvilágosító módszerekkel megtanították a biztonságos szexet, míg a heteroszexuális férfiaknak és nőknek nem. A lányoknak sem ciki gumit hordani a táskájukban. Ha a fiú nem akar gumit húzni, az annak a jele, hogy nem törődik a biztonságoddal, az egészségeddel, valószínűleg, mert nem szeret eléggé. Nyugodtan azt mondhatod neki: „ha nincs gumi, nincs szex”.


  Kapcsolódó anyagok:

  • Részletek az Atkinson-féle Pszichológia c. könyvből (második, javított kiadás)
  • Gyakran feltett kérdések a szexuális irányultságról és a homoszexualitásról (Pszichológia Online)
   • I. rész – Eldönthetik-e a homoszexuálisok, hogy milyen legyen a szexuális irányultságuk? Tekinthető-e a homoszexualitás betegségnek? Lehetnek-e homoszexuálisok jó szülők?
   • II. rész – Megváltoztathatja-e a terápia a szexuális irányultságot? Miért olyan nehéz egyes melegek számára a 'feltárulkozás'? Miért beszélnek a melegek szexuális irányultságukról másoknak?
  • A tudatlanság veszélyesBeszélgetés Rohánszky Magda pszichológussal (Mások, 2001/3.)
  • Könyvajánlat:
   • Már nem tabu (Kézikönyv tanároknak a leszbikusokról, melegekről, biszexuálisokról és transzneműekről) (szerk.: Sándor Bea et al.; Labrisz Kiadó, Bp., 2002)
  • „Rengeteg átmenet ismert” – Dr. Urbán Róbert pszichológus a homoszexualitásról (Magyar Narancs, 2001. augusztus 23.)
  • Részlet a Fejlődéslélektan c. könyvből a homoszexualitásról
  • Homoszexualitás és társadalomA lélek betegségei c. könyv egy melléklete a homoszexualitásról (a könyv törzsanyagában nem szerepel a homoszexualitás)

  Az oldal elejére
  Vissza a főoldalra
    
  Ajánló
 • Újdonságok
 • Mozaik kö­zös­ség
 • Gay Christian: a ke­resz­tény me­le­ge­kért
 • Recenzió egy vatikáni dok.-ra
 • 25 tévhit a melegekről
 • Utam az önelfogadás felé
 • Nehéz együtt­élés (Fi­scher E.)
 • Egy jezsui­ta a me­leg­kap­cso­la­tok­ról (Mérleg)

 • Hírek
 • Német­or­szág­ban ke­resz­tény­de­mok­ra­ta po­li­ti­ku­sok kez­de­mé­nye­zik a me­leg pá­rok to­váb­bi egyen­jo­gú­sí­tá­sát (08.08)
 • Csirkehúst et­tek a me­leg­há­zas­ság el­len (08.06)
 • A melegházasság ellen imád­koz­nak a fran­cia temp­lo­mok­ban au­gusz­tus 15-én (08.08)

  Anglikándosszié…
  További hírek…